Tag Archives | house

Project story – Colourful family home in New Malden

Sitting room in New Malden

Sitting room in New Malden

This beautiful period house in New Malden required complete refurbishment when it was bought by my clients, a young family.  They also elected to extend into the garden, which allowed for a large kitchen / diner / family room at the back of the house.

The brief was to create a colourful family home, which had to be practical as well as stylish.

The client has a keen eye for style and sourced some great finds, many from eBay.  In addition, much of the furniture was coming from their previous home.  My job was to provide guidance on colours, walls, floors, layout and window treatments, and pulling it all together.

Thank you to Anna Stathaki for the great photography.

The entrance hall is calm, but the patterned tiles on the floor add interest, with the colours echoed in the stair runner with its dark border.

Calm entrance hall with patterned tiles and stair runner with border

The formal sitting room at the front of the house (also see main picture in this post) is also calm and collected, with splashes of blue and green to bring out the colours in the vintage rug, passed down from parents.

20160711-westburyrd-108

Moving through to the back of the house, the bright extension offers plenty of space for family life.

20160711-westburyrd-179

The family room retains the original fireplace, adding in contemporary furniture in clean lines to contrast.

20160711-westburyrd-154

Upstairs now, the master bedroom is a restful space, despite the pops of colour.

20160711-westburyrd-037

The guest bedroom on the top floor.

20160711-westburyrd-008

Check out my portfolio and my Houzz profile for additional images, including the children’s bedrooms.

All in all, this home is a great example of how to create a colourful family home, against a backdrop of pale neutrals.  If the family ever get bored of the colour, they could just change or recover the furniture to something more neutral and it would look completely different.  No need to redecorate.

I hope you enjoyed this peek into the story behind a project in my portfolio.  Do get in touch if you’d like me to help you too.

Photography credits throughout: Anna Stathaki

Tags: , , , , , , ,

Project story – Period House – Part 2

As we saw last week, this interior design project was a real blank canvas, and the clients enjoy pattern and colour, so let’s take a look where we ended up.

Master bedroom

Master bedroom - before

Master bedroom – before

 

Master bed - after

Master bedroom – after

 

 

 

 

 

 

The starting point for the master bedroom was the Coco bed from Loaf, an excellent value quality bed.  The clients have spent some time in Paris, and developed a love for the curvaceous lines of simple French furniture.

We then searched for a wallpaper to complement the greyed oak and calico linen of the bed, and eventually decided on the beautiful Tamaki wallpaper from Romo in French Grey.  This elegant pattern has a muted palette of grey, silver and gold, and we papered two walls.

Fitted wardrobes in white provide a huge amount of hidden storage, neatly placed in line with the bay so as to make the most of the space without intruding into the room.  Fitted wardrobes on a shared wall also insulate against noise from neighbours.

Whilst I tend to prefer curtains or Roman blinds in a bedroom, to absorb sound and better block out light, the clients wanted shutters for their clean lines and to give them privacy from the street without needing sheers.  They also like to wake up with the light in the morning.  The shutters were chosen to match the weathered oak of the bed, rather than the more frequently chosen white, to be a feature in their own right and further warm up the room, complementing the wallpaper on the opposite wall.

The picture rail, height carefully chosen so as to link the windows with the wardrobes, finishes the wallpaper walls neatly as the original mouldings were long gone.

Kitchen / diner

Unusually perhaps, when there is a rear extension across the full width of a period property, it was decided that the kitchen would be in the middle reception room.  This was because the bay window at the front faces south, and thus there would be more light in the front of the property.  With a young family, the clients expected to spend much of their time in the kitchen / diner, rather than the living room, and so of course they wanted to be in the bright part of the house.

Middle reception room before - to become kitchen with doorway through to living room extension beyond

Middle reception room before – to become kitchen with doorway through to living room extension beyond

Kitchen - after, looking through the doorway into the new living room extension

Kitchen – after, looking through the doorway into the new living room extension

 

 

 

 

 

 

 

The dining / play area is in the front with the bay window, and the kitchen, with island unit, in the middle.  We opened up the kitchen to the new extension through the existing window space, creating wide steps down to the new room and the garden beyond.

Living room extension

This was a challenging room and it’s still not finished.  Several steps down from the rest of the house, with a lower ceiling, facing north, I thought we needed to go for cosy rather than light and bright.  Bookcases around the doorway house the clients’ large selection of books, giving colour and texture and absorbing some sound.  The shelves wrap around to the stairs up to the kitchen.  I originally wanted the shelving to actually be incorporated into the stairs but for budgetary reasons they ended up separate.  Low level lighting on the stairs is both a feature and good for safety.

Eventually, the other walls in the living room will be papered with handprinted wallpaper from Wallpaper with a Story in green, furniture and window treatments will be added to warm the room even more, but for now, this is how things are looking:

Living room extension, looking upstairs towards kitchen diner

Living room extension, looking upstairs towards kitchen diner

Bumblebee inspired Wallpaper with a Story in green

Bumblebee-inspired Wallpaper with a Story in green

 

 

 

 

 

 

 

 

Entrance hall

Light and bright, grounded with a dark recycled encaustic tile patterned floor, the new entrance hall is worlds apart from the sorry sight that originally greeted my clients!

Entrance hall - before

Entrance hall – before

Entrance hall - after

Entrance hall – after

 

 

 

 

 

 

 

 

 

What do you think?  Do you like the transformation?  Do you want to know where I sourced any of the items?  Let me know in the comments.

 

Tags: , , , , , ,

Project story – Period House – Part 1

This interior design project was a fantastic experience.  My clients, a couple with two young children, had purchased a terraced period house which had had all its period features removed when it was decorated in the 1970s.  As far as we could tell, it hadn’t been updated since, so it was a real blank canvas!

The brief was to extend the living space on the lower ground floor and provide 4 bedrooms and two bathrooms upstairs.  My clients loved pattern and colour so it was exciting to help them realise their dream.

The architects designed the new expanded living space, which I was able to tweak a little to help the clients get the interior flow they wanted.

Here are some pics when the strip out had just begun, so you get an idea of what we were dealing with!

Middle reception room before - to become kitchen with doorway through to living room extension beyond

Middle reception room before – to become kitchen with doorway through to living room extension beyond

Entrance hall

Entrance hall

Master bedroom - before

Master bedroom

 

Come back next week to see the end result!

Tags: , , , , ,